18 Nisan 2007 Çarşamba

TOKAT TURHAL ORMANÖZÜ KÖYÜ


ORMANÖZÜ (OVACIK) KÖYÜKöye yerleşim tarihi 1750 yılıdır. Ormanözü Köyü'nün ilk gelenleri İran ve Doğu Kökenlidir ve zaten çağrışımları da o yöndedir. 1514 Çaldıran Savaşı sonrası Şah İsmail yenilir, Yavuz Selim'in ağır baskılarından kaçan insanlar kendilerine sığınacak yer ararlar. Darbazoğul ve Ateşalioğlu kaçıp Tunceli'ye İmamoğlu ve Uzunoğlu Sivas Yıldızeli Alayurt Köyüne yerleşir. Karakürtler, Karsa, İnceoğlu Erzurum'a yerleşir. 1 asır kadar sonra Darbazoğlu ve Ateşoğlu bugünkü adı Bekirgil olan, Tunceli'den Sivas Yıldızeli Uzamış Köyüne gelirler. 1 asır kadar da burada kalıp, buradan 4 kabile Turhal'ın Hamidiye Köyüne yerleşirler. Kısa süre burada kalırlar, tahminen 1750 yıllarında ilk önce Darbazoğlu ve Bekirgil arkasından Ateşoğlu Köye yerleşirler. Arkasından devamı gelir; Uzunalioğlu, İmamoğlu, Karakürtlar, Hıdırlar, İnceoğlu, Hasogil devamı gelir. Köyümüzün Anılan Belli Başlı Sülaleri : 1- İmamgil 14- Hıdırgil 2- Darbazgil 15- Zefilgil 3- İnceoğlugil 16- Hamogil 4- Karakürtlar 17- Aliustagil 5- Hasogil 18- Hebipgil 6- Ateşaligil 19- Martincigil 7- Uzunaligil 20- Ücüfgil 8- Evsanagil 21- Çolakgil 9- Karaaligil 22- Palazgil 10- Çuvalgil 23- Murtazagil 11- Câlegil 12- Pinecigil 13- Karaoğlangil Kaynak: Tokat İl Kültür Araştırma Müdürlüğü Tarih: 1946 Araştıran : Öğretmen Hüseyin GÖYNÜ
ORMANÖZÜ (OVACIK) KÖYÜBULUNDUĞU YER: Tokat ilinin batısında Turhal ilçesinin kuzeyinde Tokat'a 75, Turhal'a 22, Amasya'ya 55 ve Zile'ye 23 km. uzaklıkta ulaşım minübüs, traktör ve Kızoğlu tren istasyonuna kadar trenle. 1300 rakımlı Ulutepe tepesi kuzeyinde Ulutepe kasabası, Sarıkaya köyü, Hasanlı köyü, Eriklitekke köyü, Karacavuş (Kayı) köyüne komşu Amasya Turhal Zile merkezin yer aldığı üçgende yer alan Karadeniz iklimine yakın ulaşım imkanları iyi olup ilçeye kadar asfalttır. TARİH: Köy Hititler, Romalılar, Bizans ve Firigyalıların yaşamış oldukları şimdiki kilise önü dediğimiz yeri seçmişlerdir. Burada tarihi kalıntılara, mezar yerlerine, küplere raslanmaktadır. İlk yerleşimi 200 yıl öncesine dayanan köyümüze Alayurt, Alan ve Sivas'tan gelen sülaleler vardır. Köyün eski adı ovacıktır. Köyün yine eski geçim kaynakları demircilik, taş işçiliği, hayvancılık,çiftcilik ve değirmencilik yer almıştır.
KÜLTÜR : Köyümüze okul 1943 yılında yapılmış olup okul yapılmadan önce öğretim köy odalarında yapılmakta imiş. Köyümüzün ilk eğitmeni Hasan, Hüseyin Göynü olup bir çok öğrenci yetiştirmiştir. Köyümüzde okuma yazma oranı %95 civarındadır.
GELENEKSEL KADIN GİYİMİ:İç göyneyi-işlik-üstüme-"saya" yada üç peş denen yandan yırtmaşlı entareler giyilir.Entarenin önüne uçları bele sarılır ve kuşağa sokulur.Belbagı ve kuşaklar püskülle örtülür ,önlük yün dokuma üzerçeşitli füğürlerin işlendiği ünlük bağlanır.saçlara saçipidenilen çeşitli boncuklarla işlenmiş catkı takılr,başa fes olarak bilinen fesin ceşitli altın ve turalarla işlenmiş fes takılır yazma ,örtü baglanır.
YEMEKLERİMİZ: Tevek dolması,gatıhlıaş ,topulluhelle, çatalaşı, haşıl, keşgah, bulguraşı, erikliaş, gendimeaşı, cırıhtı, kesmeaşı, madımak, yemlik, bat, kısır, gömbe, sacarası, gatmer, kadayıflı, burmalı, işgeve, hetil, hamşur.
İSTANBUL'DAKİ ORMANÖZÜ:1960 ların başından itibarenbaşlayan köyden kente göç olayı ile birlikte ve 1980 Ekonomik politikaların acmış oldugu geçim sıkıntısı sonucu istanbul un çeşitli yerlerine yerleşmişlerdir.Akatlar,Karanfilköy, R.Hisarı, Kavacık, Ümraniye, Alemdağ, Cayırova, Yenibosna, Kumburgaz, Silivri, Füruzköy, Haramidere, Çatalca, Alibeyköy, gibi semtlere yerleşmişlerdir.köylülerimiz sevecen misafirperver sıcak kanlı gelenek ve göreneklerine baglı yardım sever insanlardan oluşmaktadır.
KÖYÜMÜZDEKİ SÜLLALELER: Uzunaliogulları, Karaaligil, Darbazgil, Çuvalğil, İmmamgil, Hasoggil, Martincigil, Evsanagil, Zefilgikl, Palazgil, Colakgil, Pinecigil, İnceoglugil, Aliustagil, Karakürtler, Bekirgil ve aklımıza gelemeyenler bir çoğu....
ORMANÖZÜ KÖYÜ DERNEĞİ: Dernek 1999 yılında Akatlar'da köyümüz gençleri tarafından kurulmuştur. İlk ve kurucu başkan Murat Demirci'dir. İlk kırgezisini 23 haziran 2000 de Çatalca da düzenlemiş ve binlerce kişi katılmıştır. Yine 24 Haziran 2001 de Alemdağ Cumhuriyet Köyü piknik alanında gezi yapmıştır. Ve binlerce köylümüz ve dostlarımız katılmıştır. 1 Ekim 2001 günü köyümüzde birinci Erikli Tekke Kurban Kesme Şenliklerine İstanbul'dan dört otobüsle ve çevre köylerden katılanlarla birlikte geleneksel olan asker kurban kesim törenini yapmıştır, 2 Ekim günü gasilhane, kütüphane, hamam, vb lerin yer alacağı köy konağının temelini atmış dört ay gibi kısa bir zamanda tamamlanmıştır. 22, 23, 24 Haziran 2002 Tarihlerinde açılış ve temel atma törenleri için köye bir gezi gerçekleştirecektir.
KÖYÜMÜZDEKİ MEKANLAR: Dereyayla, Ortayayla, Kasımınöyek, Piroğlu, Karapınar önü, Sarılık, Yazı, Almalıeşme, Çöppamuğu, Soğukpınar, Kiliseyini, Dümbelek, Alışlıboyun, Kuzkaya, Karaahmetli, Isıtma, Yerardı, Harmankaşı, Bağlarca, Boğaz, Harmanlar, Gıran, Bulgurpınarı, Katmerkaya, Paralı, Çamlık, Kurtini, Söğütlü, Tuzla, Buğruabdal, Kaynarca, Çadıryeri, Çatındere, Bozburun, Bozkuş, ve benzeri gibi birçok mekan bulunmaktadır
köyümüzde.

Hiç yorum yok: